Witamina B4 jest często wymieniana w kontekście wsparcia wątroby. Właściwości choliny mają charakter hepatoprotekcyjny, co pozwala zapobiec rozwojowi wielu poważnych chorób i niedogodności wynikających z nieprawidłowej pracy lub stanu tego narządu. Za co odpowiada cholina w wątrobie? Kto powinien pomyśleć o jej użyciu?
Działanie choliny na wątrobę
Cholinę zalicza się do substancji witaminowych, choć określanie jej witaminą jest niezwykle rzadkie. Niemniej jednak jest często wymieniana wśród innych składników wykazujących pozytywne oddziaływanie na wątrobę. Kluczową kwestią jest fakt, że cholina współtworzy fosfatydylocholinę. To związek, który ma bezpośredni wpływ na prawidłowe metabolizowanie tłuszczu w wątrobie. Dzięki temu cholina zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tym narządzie, co stanowi element profilaktyki marskości i stłuszczenia. Jest to też jeden z elementów wsparcia:
- ogólnej detoksykacji ustroju
- endogennej syntezy żółci i pracy pęcherzyka
- regulacji prawidłowego stężenia cholesterolu i zapobiegania rozwojowi hipercholesterolemii
- protekcji przed innymi czynnikami o niekorzystnych właściwościach np. leków, alkoholu czy wirusów
Mówiąc o fosfatydylocholinie należy dodać, że wskutek usuwania nadmiernie nagromadzonego cholesterolu przyczynia się do zapobiegania chorobom układu krążenia. Nadmiar trójglicerydów we krwi prowadzi m.in. do rozwoju miażdżycy. Z kolei upośledzenie krążenia w dość krótkim czasie prowadzi do zaburzeń związanych z prawidłowym przepływem krwi przez wątrobę, co potęguje ryzyko jej schorzeń np. martwicy.
W kontekście gospodarki tłuszczowej i wątroby warto wspomnieć, że stosowanie choliny może okazać się korzystne dla zachowania (retencji) nagromadzonych pokładów L-karnityny. Karnityna jest aminokwasem wykorzystywanym m.in. w trakcie odchudzania. Wynika to z faktu, że L-karnityna wspiera transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają utlenieniu (spaleniu) i przekształceniu w energię. Mechanizm ten znalazł zastosowanie np. wśród sportowców pracujących nad smukłą sylwetką przed zawodami sportowymi. Sportowe suplementy diety spopularyzowały L-karnitynę jako preparat na odchudzanie – cholina może okazać się dobrym dodatkiem dla osób, które planują pracę nad masą ciała i sylwetką.
Nie można też zapomnieć, że cholina jest substratem w procesie produkcji betainy. Trimetyloglicyna (TMG) jest z kolei istotną substancją dla układu pokarmowego. Betaina wspólnie z pepsyną, która jest enzymem trawiennym, oddziałuje na proces rozbijania białek i tłuszczów na mniejsze cząsteczki. Dzięki temu składniki są lepiech przyswajalne w jelitach i zapobiegają problemom żołądkowym, które często mogą dawać podwaliny chorób wątroby. Ponadto betainie przypisuje się pozytywny wpływ na odtwarzanie metioniny. To aminokwas o wyjątkowo wartościowym wpływie dla wątroby gdyż przypisuje się mu właściwości antyoksydacyjne.
Cholina na wątrobę – jaką kupić?
Większość preparatów dostępnych na rynku to suplementy diety z choliną i rozmaitymi dodatkami wspierającymi pracę wątroby. Cholina jest zwykle wykorzystywana w parze z innymi składnikami o działaniu hepatoprotekcyjnym, żółciopędnym i przeciwutleniającym. Przeważnie są to:
- L-ornityna
- fosfolipidy
- minerały np. magnez, potas
- wyciąg z karczocha (standaryzowany na kumaryny)
- wyciąg z ostryżu długiego (standaryzowany na kurkuminoidy)
- ekstrakt z ostropestu plamistego (standaryzowany na sylimarynę)
- ekstrakt z zielonej herbaty (standaryzowany na EGCG lub polifenole)
Preparaty są zwykle dostępne w postaci kapsułek lub tabletek.
Bibliografia:
- Scherriff JL., et al. „Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes.” Advances Nutrition 2016, 7(1): 5-13.
- Zhu J., et al. „The effects of choline on hepatic lipid metabolism, mitochondrial function and antioxidative status in human hepatic C3A cells exposed excessive energy substrates.” Nutrients 2014, 6(7): 2552-2571.
- Mehedint MG., Zeisel SH. „Choline’s role in maintaining liver cunction: new evidence for epigenetic mechanisms.” Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 2013, 16(3): 339.